Over ons

Over ons

Missie

Hanenbos creëert een uitdagende omgeving voor natuureducatie en avontuurlijke in & outdoor activiteiten voor en door jongeren.

Visie

Hanenbos is een Centrum voor Jeugd, Natuur & Avontuur dat vooral jongeren- en klasgroepen uit het kleuter- en basisonderwijs een kwalitatieve infrastructuur biedt in een groene omgeving.

De tijdloze architectuur en de functionele ruimtes lenen zich uitstekend voor natuureducatie, creatieve en avontuurlijke in- & en outdoor activiteiten.

De faciliteiten en diensten van het domein Hanenbos maken een kwaliteitsvol verblijf met catering en overnachting mogelijk.

Met haar natuureducatieve dienst creëert Hanenbos een duurzaam leefklimaat om de verblijvende groepen te prikkelen in de natuur op onderzoek uit te trekken.

De geschiedenis van het domein Hanenbos

De geschiedenis van het domein Hanenbos begint zowat een eeuw geleden.

Het werd in 1931 gebouwd door de toenmalige KAJ (Kristelijke Arbeidersjongeren) als vormingshuis waar jonge arbeiders studiedagen en bezinningsmomenten konden volgen. Het gebouw kreeg destijds de toepasselijke naam “KAJ-domein”.

Bij het uitbreken van WO II diende het KAJ-domein ook als onderduikadres voor heel wat joodse kinderen. Vanuit de toren op het gebouw had men een panoramisch zicht op de streek en werd er alarm geslagen zodra de Duitsers op komst waren. Het gebouw werd ook gebruikt als rustoord voor verzwakte kinderen.

Door de jaren heen onderging het gebouw verschillende uitbreidingen zoals bijkomende zalen en slaapkamers. Het 6 meter hoge standbeeld De Kajotter aan de ingang van Hanenbos is nog een verwijzing naar de geschiedenis van Hanenbos

 In 1996 kocht de provincie Vlaams-Brabant het domein op en opende er in 2003 een volledig gerenoveerd centrum met als voornaamste doelgroep jeugdwerk en onderwijs.

 Sinds 1 januari 2018 wordt het verblijfscentrum Hanenbos beheerd door de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme (ADJ) in opdracht van de Vlaamse Overheid.

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en werking?

Ontvang nieuwsbrief / magazine

Brunch in het Bos 2021

Schrijf je in
Deel deze pagina: